İzleme Çalıştayı Başvuru Formu

İzleme Çalıştayı Başvuru Formu

Haklar Projesi İzleme Çalıştayı Başvuru Formu

Kısa adı “Haklar Projesi” olan “ Kırılgan Gruplardan Gençlerin İnsan Haklarını Geliştirmek İçin Üniversite Gençliğinin Güçlendirilmesi” projesi, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) programı kapsamında, “kadın, din/inanç ve LGBTİ+” gruplarından gençlere yönelik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için üniversite öğrencilerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) tarafından yürütülen ve 36 ay devam edecek olan proje, çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler yoluyla eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde 18-25 yaş grubu üniversite öğrencileri arasında bağ kurmayı hedefliyor.

Toplumda insan hakları kültürünün gelişimi ve yaygınlaşması açısından gençlerin insan haklarını kavramaları projenin önemli bir boyutunu oluşturuyor. Projenin gençlere yönelik ilk adım faaliyeti olan "insan hakları izleme toplantıları" Ankara, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin ve Mersin'de Kasım ve Aralık aylarında yapıldı. İzleme toplantılarının ardından 28-29 Ocak 2023 tarihlerinde Ankara’da “İnsan Hakları İzleme Çalıştayı” düzenleyeceğiz. Toplantıya, Ankara’da ikamet eden 18-25 yaş grubundan 50 üniversite öğrencisi ve daha önce yedi ilde düzenlediğimiz izleme toplantılarında yer alan 25 üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 75 kişi katılacak. 

İnsan Hakları İzleme Çalıştayına katılım için; insan hakları ve ayrımcılık gibi konulara ilgi duymak, 18- 25 yaş grubunda üniversite öğrencisi olmak ve Ankara’da ikamet ediyor olmak yeterlidir. Toplantılara katılım için deneyim zorunluluğu bulunmamaktadır. Toplantılar tüm bölümlerden üniversite öğrencilerine açıktır.

Ankara, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin ve Mersin İzleme Toplantılarında yer alan katılımcılarla ayrıca iletişime geçilecektir.

İnsan Hakları İzleme Çalıştayında, Kadın, LGBTİ+ ve Dini/İnanç gruplarına yönelik insan hakları ihlalleri ve ayrımcılıklara yönelik farklı deneyim ve yaklaşımlar ele alınacaktır.

Her tematik konu kendi bağlamı içinde şiddet, nefret suçları ve nefret söylemleri üzerinden tartışılacak, insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık farklı yerel dinamikler üzerinden ele alınacaktır. Çalıştayda gençler akran öğrenme yöntemleri yoluyla uzmanlarla birlikte çalışmalar yapacaktır. Çalıştay süresince gençlerin deneyimleri etkileşimli yöntemlerle paylaşılacak, bu paylaşımlar aracılığıyla ihlallerin, kamu politikalarındaki değişiklikler ve uygulamalar yoluyla nasıl önleneceğine odaklanılarak bir politika belgesinin alt yapısı oluşturulacaktır.

Günlük program ve toplantı yeri katılımcılarla ayrıca paylaşılacaktır.

Çalıştay süresince, Ankara dışından katılacak olanların konaklama, üç öğün yemek, şehirlerarası seyahat masrafları, Ankara’dan katılacakların öğle yemeği, çay-kahve ve atıştırmalık ikramları proje bütçesinden karşılanacaktır.

İletişim maili: derya@haklar.org

* Yıldızlı alanların doldurulması zorunludur.

E-Bülten

Tüm duyuru ve gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun.