Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ortaklığıyla gerçekleştirilen Haklar Projesi kapsamında 22-23 Nisan 2022 tarihlerinde Diyarbakır’da bir toplantı gerçekleştirildi.

Haklar Projesi çerçevesinde, Mardin’de gerçekleşen başlangıç toplantısı ve Mersin’de “Üniversite Gençliği İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi” gündemiyle düzenlenen yuvarlak masa toplantısının ardından, Diyarbakır’da yapılan toplantının odağında İnsan Hakları Sivil Toplum Ağı (Haklar Ağı) yer aldı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (EIDHR - DİHAA) Programı tarafından desteklenen proje kapsamında kurulacak üç ağdan biri olan Haklar Ağı’nın, hak odaklı çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleri, üniversite öğrenci kulüpleri ve insan hakları aktivistlerinden en az 30 üyesinin olması planlanıyor. Haklar Ağı’nın bireysel ve kurumsal üyelerinin, proje çerçevesinde oluşturulacak dijital eğitim programlarının etkili kullanımını ve yaygınlaşmasını sağlamak yönünde proje ekibiyle birlikte çalışması öngörülüyor.

Bu çerçevede düzenlenen yuvarlak masa toplantısı, GSM ve proje ortakları um:ag ile MOKİD’in yanı sıra, Diyarbakır’dan sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Tanışma ve açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı, projenin ana yürütücü ekibinin projeye ve toplantının birincil gündemi olan Haklar Ağı’na ilişkin sunumlarıyla devam etti. Toplantının ikinci günü, ağ oluşturma ve gençlik örgütlenmesi alanlarında deneyimli ağ ve örgütlerden temsilcilerin deneyim aktarımlarıyla başladı. İlham Sohbetleri başlığıyla gerçekleştirilen bir diğer oturumda, farklı toplumsal gruplarla, farklı şehirlerde hak temelli çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinden temsilciler, iletişim ve ağ oluşturma konusunda örnek teşkil edebilecek deneyimlerini paylaştılar. Son olarak, Haklar Ağı’nın temel ilke, yöntem ve stratejilerinin tartışıldığı grup çalışmalarında, katılımcılardan alınan görüş ve öneriler doğrultusunda ağın kurulması için ilk adımlar atılmış oldu.

Proje, diğer faaliyet illeri olan Ankara, İstanbul, İzmir ve Hatay’da gerçekleştirilecek toplantı ve çalışmalarla devam edecek.