Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ortaklığıyla gerçekleştirilen Haklar Projesi faaliyetlerine devam ediyor.

Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ortaklığıyla gerçekleştirilen Haklar Projesi faaliyetlerine devam ediyor. Mardin’de gerçekleştirilen başlangıç toplantısının ardından, projenin faaliyet illeri arasında yer alan Mersin’de 8-9 Nisan 2022 tarihlerinde bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Kısa adı “Haklar Projesi” olan “Empowering University Youth for Furthering Human Rights of Young People from Vulnerable Groups” projesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (EIDHR - DİHAA) Programı kapsamında, üniversite öğrencileri arasında eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde bağ kurarak, savunmasız gruplara yönelik ayrımcılık ve hak ihlallerinin önlenmesini hedefliyor.

Faaliyetleri, kurulacak üç ağ ve bir izleme merkezi üzerinden yürütülecek olan Haklar Projesi’nin Mersin toplantısının gündeminde, Üniversite Gençliği İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi’nin ilke, yöntem ve stratejileri yer aldı.

Proje kapsamında kurulacak İnsan Hakları İzleme Merkezi bünyesinde, gençlerin ayrımcılık, nefret suçu, nefret söylemi, bilgi düzensizlikleri ve hak ihlalleri ile ilgili izleme çalışmaları yürütmeleri bekleniyor. Bu sayede merkezin kırılgan gruplara yönelik hak ihlallerinin ve ayrımcılık pratiklerinin önlenmesi bağlamında sivil topluma ve politika yapıcılara bilgi ve veri sağlama işlevi görmesi hedefleniyor.

Mersin toplantısı, ana başvurucu olan GSM ve proje ortakları um:ag ile MOKİD’den temsilcilerin, uzmanların, İnsan Hakları İzleme Merkezi ile gelecek proje faaliyetlerinde etkin rol alması beklenen üniversite gençlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantı, uzmanlar ve gençlerle yapılan, projenin ve merkezin daha yakından tanınmasını amaçlayan grup çalışmalarıyla açıldı. Projenin ana yürütücü ekibinin proje ve Üniversite Gençliği İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi’nin hakkındaki kısa tanıtımın ardından katılımcılar insan hakları izlemeye ilişkin deneyim ve bilgilerini paylaştılar. Toplantı, insan hakları izleme, infodemi ve bilgi düzensizlikleri, dijital medya okuryazarlığı ve veri doğrulama (teyitçilik) alanlarından Kültürhane Mersin’den Ulaş Bayraktar, İstanbul Bilgi Üniversitesinden Erkan Saka ve Birnur Kafalı’nın uzmanlık alanları dahilinde katkılarıyla devam etti.

Toplantıda, insan hakları temelli izleme nasıl yapılmalı, ulusal ve uluslararası insan hakları standartları doğrultusunda nasıl bir yol izlenmeli, önceliklendirme nasıl yapılmalı ve raporlar nasıl hazırlanmalı gibi sorulara, uzmanların ve gençlerin de katkıları çerçevesinde ortak cevaplar  arandı.

Haklar Projesi için sıradaki toplantının 22-23 Nisan 2022 tarihlerinde, projenin bir diğer faaliyet ili olan Diyarbakır’da yapılması planlanıyor.