Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ortaklığıyla gerçekleştirilen Haklar Projesi’nin başlangıç toplantısı 17-19 Mart 2022 tarihleri arasında Mardin’de yapıldı.

36 ay sürecek olan Haklar Projesi, üniversite öğrencilerinin insan hakları konusunda bilinçlenmesini amaçlıyor. Kırılgan gruplardan üniversite öğrencisi gençlere yönelik ayrımcılığın, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için sivil toplumu güçlendirmek projenin başlıca hedefleri arasında yer alıyor.

Projenin faaliyet göstereceği iller Ankara, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Samsun olarak belirlendi. Proje, belirlenen illerden üniversite öğrencileri arasında eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde bağ kurma hedefiyle 1 Şubat 2022 itibarıyla faaliyetlerine başladı.

Haklar Projesi, faaliyetlerini proje kapsamında kurulacak olan üç ağ (İnsan Hakları Sivil Toplum Ağı, Üniversite Gençlik Savunuculuk Ağı, ve Sivil Gençlik Gazetecilik Ağı) ve bir izleme merkezi (Üniversite Gençlik İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi) üzerinden yürütecek.

Projenin başlangıç toplantısı, ana başvurucu olan GSM ve ortakları um:ag ile MOKİD’den temsilcilerin yanı sıra, projenin faaliyet alanlarında etkin rol alması beklenen uzmanların katılımıyla gerçekleşti.

Projenin ana yürütücü ekibinin proje hakkındaki detaylı sunumlarıyla açılan toplantı, 3 gün boyunca, hukuk, insan hakları, savunuculuk, küresel vatandaşlık, sanat, medya, dijitalleşme, dezenformasyon, kırılgan gruplar, nefret söylemi, nefret suçları konularında uzmanların katkılarıyla devam etti.

Her bir uzmanlık alanının projenin yürütülmesine ve hedeflerine ulaşılmasına, proje çıktılarının gerçekleştirilmesine sunacağı olası katkılar tüm katılımcıların önerileri ve geri bildirimleriyle bir ortak akıl çerçevesinde tartışıldı.

Başlangıç toplantısında, proje paydaşları ve iştirakçileri arasında ortak dil kurularak, tüm bileşenlerin proje odağında aynı zeminde buluşması, projenin gelecek 36 aylık yol haritasının çıkarılması sağlandı.

Haklar Projesi için sıradaki toplantının 8-10 Nisan 2022 tarihlerinde, projenin bir diğer faaliyet ili olan Mersin’de yapılması planlanıyor.